13 Nisan 2009 Pazartesi

ÇEKİRDEK HAREKATI


Ülkemiz için çooook önemli bu girişimi daha önce de duymuştum ve fakat ne yazık ki o zamanlar bir blogum yoktu. Şimdilerde gelen maillerle birlikte bir araştırma yaparak google'da arayınca sayfalar dolusu bilgiye ulaştım. Efendim olay şöyle;
Manisa Belediyesi ve Tema Vakfı birlikte enteresan bir proje geliştirmişler.. İnsanların yedikleri mevyaların çekirdeklerini doğaya bırakmaları durumunda, bu mevya çekirdeklerinin değerlendirilebileceğini, ülkemizin ağaçlanmasına bir nebze de olsa katkıda bulunabileceğimize dikkat çekmeye çalışıyorlar.
Çünkü ithal tohumlar hibrit tohumlarmış...neymiş hibrit tohum? Bir defa ekilen tohumun meyvesinin kısır olması demekmiş,,, yani ektiğin zaman o tohum yeniden meyve vermiyormuş... Ne yapacağız peki?
Evde yediğimiz meyve çekirdeklerini kiraz, kaysı, erik, karpuz, kavun vb...sonbahar aylarında (çimlenmesi için yağmurların başlayacağı mevsimlerde) pikniğe, dağa, gezmeye gittiğimiz arazilere toprağa gömüp üzerine de bir miktar su dökeceğiz, bunların bir kısmı tutacak ve doğanın dengesinin korunmasında yarar sağlayacaktır.
Sebzelerde olduğu gibi, yakında meyvelerde de hibrit tohumlar yaygınlaşınca, çekirdekten ağaç yetişme imkânı ortadan kalkacak. Bu nedenle elimizi çabuk tutup ülke sathına ne kadar ekebilirsek o kadar yararlı olacağız.
Çocuklar doğayı ve hayvanları çok severler, onları da işin içine katarsak bu proje yayılır ve yaygınlaşır. Çekirdek ayırma ve biriktirme işine onları da katalım, birlikte doğaya çekirdekleri ekme günleri yapalım.bakın nasıl hevesli ve gönüllü olacaklar.
Ayrıca, TEMA VAKFI kendisi ekemeyecekler için bazı merkezlerde bu çekirdekleri topluyor.
UNUTMAYALIM Kİ; EN KIYMETLİ HAZİNEMİZ YAVRULARIMIZ DA AĞIZ TADIIYLA YİYECEKLERİ EN LEZZETLİ MEYVE VE SEBZEYİ BULABİLSİNLER GÜZEL ÜLKEMİZDE

4 yorum:

  1. Ben sana demiştim
    Sen varya
    Müthişsin.
    Sen yaz ben hep burada ve seni okuyor olacam.
    Tema vakfının bir milyon imza kampanyasına sende katıl. Ormanlarımız bizim aşkımız.

    Sevgilerimle

    Ahmet

    YanıtlaSil
  2. Safi gezegene yarar bi kadınsın ya canım annem, kimselerin görmediğini gören, kimselerin duymadığını duyan.
    Minnacık bir filizi elinle ağaç yaparsın sen.
    İyi ki varsın, Seni çok seviyorum.

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Kara Kalem,
    Övgüler için teşekkür ederim. Tema ne yaparsa ben de varım. İmza kampanyasına katılmıştım.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  4. Sevgili KUZUM,
    Seni çook seviyorum canım benim...
    İyi ki varsın, iyi ki kızımsın...

    YanıtlaSil